lørdag 26. mai 2012

Bra hageøkt

 Så ble det skjermleddved som skal erstatte skogskjeggene langs innkjøringa til gårdsplassen. Har egentlig ikke likt disse buskene noe særlig, men de vil nok gjøre seg bra der jeg skal plante dem. Skogskjegg ble aldri så høye som jeg hadde forestilt meg, så nå spar jeg dem opp og finner en ny plass til dem.
   Nå ser jeg knopper på flere av auriklene, og den gule, som alltid er tidligst har fått ett par blomster.
 Denne primulaen er også tidlig ute. Primula nivalis heter den. Fine, melete blader som begynner å vokse straks snøen forsvinner.
 Denne løkplanten er søt. Har hatt den i mange år, men den sprer seg ikke hos meg. Hva heter den igjen?
Puschkinia scilloides var det, ja. Vårpryd på norsk. 
 Rosenrot med røde blomster. Sådd for noen år siden og breier seg skikkelig hvis jeg ikke er flink til å fjerne frøplanter.
 Pitteliten primula. Kommer fra Magnar for ett par år siden. Primula hirsuta er navnet.
 Den kvite scillaen er utrolig treg. Begynner blomstringa nå, mens de blå er avblomstret, stort sett. Nusselig plante!
 Yndlingsprimulaen min, Primula calderiana,  har lagt på seg litt fra i fjor. Nå har den seks rosetter. Skulle egentlig ha flyttet den, for den står litt tørt, men det blir av en eller annen grunn ikke gjort. 
 En bitteliten Corydalis i blomst. Fikk -eller kjøpte den i fjor. Må sjekke. Corydalis elata heter den Kjøpt 
i fjor fra Bogrønt Rom. Trudde den skulle være blåere og opp til 50 cm høy...
 Gamle primulaer blomstrer nå. I bakgrunnen lurer verstingene i hagen min: Sneller. Jeg spyr når jeg ser dem. Og de er overalt. Sier ikke mer.
 I ettermiddag flyttet vi de to solbærbuskene slik at vi nå har samlet frukt og bær på sørsida av hagen. Måtte klippe noen røtter og greiner, men tror nok at det går fint. Buskene skal til å sprette, og været er kjølig, så det er et yppelig plante-og flyttevær.
 Søte tulipaner har startet blomstringa ved sørveggen.
Gubben har ansvar for jordbærlandet. Og i dag har han fjernet gamle blader og ryddet opp. Skal gjødsle litt i morgen.

Bedre vær i dag. Litt vind, men ikke verre enn at vi kunne være ute noen timer uten å fryse. 
Nå ser vi på Grand Prix med et halvt øye. Får vel følge bedre med når avstemminga begynner.

Hytta i morgen. Skal bli godt. Lenge siden vi har hatt tid.

5 kommentarer:

 1. Chionodoxa forbesii tror jeg den heter. Nikkefrøstjerne på norsk :-) Søt liten sak, som dessverre ikke blomstret hos meg i år - pga overivrig luking :-))) Den kommer vel igjen neste vil vil jeg tro, og da skal jeg prøve på å ikke rive hudet av den.
  God pinse, og og god tur til hytta.

  SvarSlett
 2. Så mange fine planter. Primulaene er virkelig vakre. Jeg syns de har vært vanskelig å få til jeg, men tror jeg vet for lite om hvilke forhold de skal ha. Har en jeg kjøpte i februar, og den lever faktisk enda. Har ikke plantet den ut, men den står i potta si ute. Får finne en plass. Men liker de solvegg,eller luftig? Halvskygge,skygge eller sol.??

  SvarSlett
 3. Takk for navnetips, New Dawn! Selv om det er vanskelig å huske hva alle plantene mine heter synes jeg det er fint å finne ut av det. Prøver å lage meg system med datalister og navneskilt, men er, og blir antagelig aldri systematisk nok.

  Hos meg trives primulaene overalt. Noen har det relativt fuktig, andre veldig tørt, noen i full sol og andre i skygge under busker. Lite kravstore planter med andre ord.

  SvarSlett
 4. Så mange primulaer du har! Skjermleddved er jo ikke så verst. Jeg håper den vokser og trives hos deg. Her funderer jeg på å bruke astilbe som hekk ned til drivhuset. Jeg har en variant som blir ganske høy, men noe navn har jeg ikke. Den er lys rosa, og det er nok en gammel sort! Sneller, eller kjerringrokk dukker opp overalt her også, og til og med i bedet......Hvordan blir en kvitt den da?
  Jaja, bedre enn skvallekål da!
  Ønsker deg en fin uke!

  SvarSlett
 5. Jeg kom tilfældigt forbi din blog.
  Gode billeder af dine mange smukke blomster.
  Tak for kigget.
  Ha´ en god aften.

  SvarSlett