mandag 13. august 2012

Martagonliljene blomstrer


Martagonlilje.
Den gamle, gode sorten har jeg hatt siden jeg fikk min første hage på 80-tallet, men for to år siden ble jeg med på en import gjennom Mona, og skaffet meg noen flere. I år blomstrer to av dem for første gang. For noen skjønnheter!

Denne er det to av. Feilmerking eller sideløk, ikke vet jeg, men utrolig flott uansett. Håper jo at det blir flere løker etterhvert av alle sammen. Har alltids plass til flere...  

Navnet er 'Slate's Select', og etter nærmere undersøkelse ser jeg at den HAR satt tre eller fire sideløker allerede. To blomsterstilker med disse nydelige blomstene. Står foreløpig ved drivhuset og vil forsvinne etterhvert inni jomfruroserotskuddet som jeg plantet midlertidig, men som ble værende der. Må gjøre noe med dette til våren.
En nydelig gullgul en. Har faktisk navneskiltet enda, så navnet kommer etterhvert. 'Mrs. R.O. Backhouse'
Denne er litt ulik andre martagonliljer siden bladene ikke danner kranser oppover stilken. Veldig kraftig, og høyere enn de andre nye. Navnet er 'Manitoba Fox'.
Flotte blomster!

He er den gamle, gode som jeg fikk hos en kjenning da jeg laget min første hage i 1981. Er blitt mange etterhvert!
 Denne kjøpte jeg for noen år siden. Bitteliten lilje som jeg plantet på hytta. Har ikke spredt seg, dessverre, men blomstrer trofast hvert år.
 
 Av en eller annen grunn (geraniumdilla?) blir hagen min mer og mer blå, og planter med kvite blomster har en tendens til å forsvinne. I fjor hadde jeg kvite Meconopsis, Verbascum, Geranium og Delphinium bla.a., men de er borte. De blå, derimot ...
Derfor er det fint når denne Campanulaen kommer i blomst. Må bare passe på den så den ikke sprer seg uhemmet.
 Denne riddersporen er bitteliten. Kommer antagelig fra Magnar, enten som frø eller ferdig plante.
 Allium....Navnet kommer. Husker faktisk ingen navn nå på morrakvisten! Allium cernuum var det, ja. Takk, MarJE!
Geraniumer ved dammen. Her er det faktisk en med lyse, nesten hvite blomster. Bra!
Hmm, asters eller bakkestjerne. Må sjekke..
Flere blå. Iris og litt annerledes Aconitum. Lavere enn de vanlige hjelmene, og med flere blomsteraks. Dette er bare én plante. Står enda i barnehagen og trives godt med det. Må huske på å flytte den til våren.

Nå har vi hatt en hel uke nesten uten regn og jeg har endelig fått beiset verandadekket! Det var ikke en dag for tidlig. Nå kan vi få møblene på plass det de burde ha vært i sommer. Får satse på en lang og fin høst..
I helga var vi i bryllup i Narvik, og da benyttet jeg anledningen til å besøke Red Hobbitt og se den spennende hagen hennes. 1000 åpne hager ble arrangert i hele landet i går, og hun hadde meldt seg på. Kjempeflott tiltak. Veldig hyggelig å besøke andre hagegale og se hagen i virkeligheten som jeg bare har sett på bilder.
Kanskje melder jeg meg på til nese år. Får se om jeg tør......

Ei uke igjen av ferien. Nå drar vi tilbake til hytta. Må jo fiske litt også. Overskyet og 14 grader nå, men det skal visstnok bli bra vær denne uka. Ikke så nøye med temperaturer, forresten, bare det ikke blir vind. Liker best speilblankt hav når jeg skal ut med båten..