lørdag 10. august 2013

Dagens blomstring

Den siste uka har jeg gått hardt til verks og klippet ned eller fjernet stauder som har blitt altfor store. Noen Delphiniumer ble over to meter høye, og med de voldsomme blomsterklasene og sprøe stilkene gikk de overende i vind og regn i forrige uke. Foreløpig har jeg bare klippet dem ned, men hvis jeg ikke kommer over noen smarte tips for oppbinding må også røttene i komposten. Synd, for det var noen staselige planter. 
Har også en god del geraniumer som har blitt for voldsomme. Flyttet noen i bakkant av storbedet i fjor, men de kommer stadig med nye planter ettersom jeg ikke er flink nok til å fjerne frøstander.
Denne hvite martagonliljen dukket fram da jeg hadde fjernet noen monstergeraniumer. 
En carolinafloks, tror jeg. Klarer seg vanligvis selv, men ble revet overende av noen delphiniumer, så jeg har støttet dem opp litt.
Prydgress som jeg sådde i fjor (forleden år?). Ikke verst at den lever og trives :-)
Hypericum, visstnok. Dukket opp flere steder i hagen min i sommer. Har sådd dem selv, men har dem ikke i noen frølister, så det er muligens feilmerkede frø. Eller, når jeg tenker meg om, -kan det være fra noen lommefrø jeg har sådd? ;-) Skulle ikke forundre meg....

Denne nelliken blomstrer for første gang i år. Den ligner silkenellik, men jeg vet egentlig ikke. Har sådd mange sorter nellik, også silkenellik, men de skulle ikke ha akkurat denne fargen. Men ikke for det, jeg er strålende fornøyd med det jeg har fått. Dianthus superbus er navnet. Jeg har noen på hytta også, men de er ville og hentet i Varanger for over 20 år siden.
I år er 'Ritausma' virkelig vakker!
Lychnis coronaria. Et fyrverkeri som jeg har plantet flere steder. Måtte støtte opp noen av dem som hadde blitt presset overende av riddersporene.
Nå blomstrer den lite pene lilja mi, som jeg etter å ha kommet meg av sjokket i 2010 er blitt mer og mer glad i. Ei høyrest og sterk lilje, som setter sideløker og blir mer og mer omfangstik for hvert år. 
Denne, derimot, som jeg kjøpte samtidig, er et syn nå. Får også stadig sideløker og blir mer og mer omfangsrik for hvert år. Asiatisk lilje, 'Sweet Surrender'.
Synes disse tagetesene er fine der de slynger seg i bakkant av sommerblomstbedet.
Det ser ut til at jeg har to sorter rød blodtopp. Denne her er ganske lav, mens jeg har måttet røske opp noen monstre i dag som var over to meter høye. Sanguisorba officinalis sto det på lappen til en av de jeg måtte fjerne. Lurer på hva denne lave heter for noe.

Fint vær i dag også. Så ikke så nøye etter, men 20 grader var det nok, og vel så det, kanskje. Men jeg merker at høsten nærmer seg. Det er mye dugg i gresset om morgenen, og det kommer av og til et kjølig drag gjennom luften selv om det er varmt og fint. Må jo bare håpe på mange fine sommerdager utover.