onsdag 1. august 2018

Noen potte- og kasseblomster i hagen min første august

Hengepelargonier og bacopa blomstrer fint i verandakasseneSkaugumbegonia og en annen en som jeg sådde i fjor. Skulle egentlig bli rosa og hvit i følge Impecta, men det var dessverre feil.
Denne fylte petuniaen kjøpte jeg på gartneriet. Bra fin!
Så var det noen pelliser. De fleste er gamle og overvintret på planterommet, men her er også noen nye som kom som stiklinger fra Stamsund i vår.

Sammenplanting i pølse. Blir nok finere etterhvert som den får vokst seg tettere.
Stjernepelargonium. Heter den 'Bird Dancer', tro?

'Creamy Nutmeg' dufter nydelig.


Så litt om sommeren, nå når den er på hell. Etter en begredelig juni med regn og lave temperaturer fikk vi endelig sommervarme i juli. Nå har vi hatt flere uker med over 20 grader, og i det siste har gradestokken vist over 30 grader. Deilig, men litt i overkant, synes jeg. Men skal absolutt ikke klage!

Til slutt bilder fra en merkelig opplevelse en ettermiddag midt i juli. Vi var på hytta, og det hadde vært knallvarmt i flere dager. Plutselig ble himmelen svart, det lynte og tordnet, og så åpnet himmelen seg og pepret oss med klinkekulestore hagl. Fenomenet varte i flere minutter, og etterhvert våget vi oss ut på verandaen for å oppleve spetakkelet stående trygt under tak. Du verden, så flott en opplevelse!

Jeg filmet en stund med mobilkameraet, og sendte opptaket til Nrk Troms. Det ble liggende på nettsiden deres, og sannelig ble det sendt i dagsrevyen på kvelden! Stas!

Resultatet av mine første podinger

Svære barkskader på alle epletrærne etter at mus hadde gnagd seg fra 20 til 50 cm oppover stammene. Og mye av det som stakk opp av snøen hadde haren ødelagt. Så det var et trist syn som dukket opp etterhvert som snøen smeltet i vår. 
 Dette Transparene Blanche måtte jeg nesten bare sage ned, men jeg ville ikke gi det opp, så jeg podet ned fire kvister som jeg syntes så bra ut, surret tau rundt og smurte på voks.
Og her er resultatet. Alle kvistene har slått til og vokser og står i!! Tror jeg beholder alle over vinteren og bestemmer hvilken jeg skal beholde til neste år. Hvis de overlever vinteren vel og merke.
 Et finsk, ganske nytt epletre som jeg plantet ved drivhuset for noen år siden. Måtte også sages ned, og haren hadde nesten gjort kort prosess med greinene. Men jeg fant EN liten kvist med ett par tre uskadde skudd. Ble podet på stubben sammen med kvister fra de andre trærne. Og heldigvis slo den originale kvisten til.
Vet ikke om treet dannet massevis av rotskudd i panikk, men uansett så driver jeg og napper dem vekk etterhvert som de dukker opp.
Hadde ikke lyst til å sage ned det største og eldste treet, så der prøvde jeg meg på bropoding. Vet ikke resultatet ennå, det hadde blomster i mai/juni, men ingen antydning til frukt. Det har vel evig nok med å holde seg i live foreløpig. Bladene er noe ferre og mindre enn vanlig, men jeg håper det går bra. Har ikke turt å ta av bandasjen foreløpig.
 Prøvde meg på å pode eplekvister på rogn, og det har gått over all forventning. Blir spennende å se hvordan det går videre!!