mandag 3. september 2012

Septemberblomstring

Sommeren kom seint og har vært våt og kjølig og mange planter blomstrer flere uker seinere enn normalt. Skulle tro at liljene ikke ville rekke å komme i blomst i år, men de kommer alle sammen etterhvert, ser det ut til. Her er den nydelige 'Sweet Surrender' som jeg kjøpte samtidig med martagonliljene for to (tre) år siden. Har lagt godt på seg siden i fjor og har nå flere sideløker som også blomstrer. 
Utrolig vakker!

Denne her kjøpte jeg samtidig, og den har mange stilker og 50 knopper nå. Dessverre var den feilmerket, -skulle være 'Hyawatha', men er noe helt annet. og om noen dager  har jeg veggen full av orange liljer uten flekker. Jeg synes den er lite pen, men en så livskraftig lilje må jeg bare beholde.

Her er også en ny som blomstret for første gang i fjor. Nå er det like før de første åpner seg. Gleder meg. Husker ikke navn, men den er ganske mørk ser det ut til. Kanskje det er Lilium tigrinum 'Pink'? Alle tre er asiatiske liljer som er såpass tidlige at de rekker å komme i blomst også hos meg.
En bitteliten rosestorkenebb ved dammen blomstrer for fullt nå, mens naboen er avblomstret for en stund siden.
Lychnis 'Vesuvius' står i flammer i storbedet.
Delphinium x cultorum 'Centurion Rose'
Denne kvite Delphiniumen blomstrer nå først, mens de blå og lilla naboene har blomstret ei god stund.
Voldsomt store blomster som samler mye vann og dermed har lett for å gå overende i kraftig regn. Trodde jeg hadde støttet dem godt nok opp, men må nok finne på noe annet til neste år. De er to meter høye, så det blir ikke enkelt.
En liten løkplante. Allium cyaneum er navnet.
Kjøpte den hos Magnar i 2010. Har lagt bra på seg siden i fjor.
Dicentraen 'Magic Fountain' ved dammen har blomstret hele sommeren og viser ingen tegn til å gi seg. Utrolig vakker.
Eplene har nå vokst seg STØRRE enn plommer. Blir det modning i år likevel?
Fine å se på er de i alle fall.

Så til slutt to av sommerblomstene. Burde ha sådd alt ei uke eller to tidligere for samtlige har kommet veldig seint i blomst. Solsikke og blomstererter.

I helga hadde vi sommer med 21 deilige grader og det gjorde godt. Nå har vi det mer normalt med 13 - 14 grader og regnbyger. Akk, ja, sånn er nå det.