torsdag 15. januar 2009

Lita opprydding

Nå er jeg tilbake til hverdagen etter to uker på Gran Canaria. Deilig å kjenne sola på kroppen midt i mørketida, men også fint å komme hjem og se at dagene er blitt adskillig lysere siden vi dro.
Her hjemme har det tydeligvis vært litt av hvert av vær, -snøen har lavet ned og temperaturen har variert melom minus 20 og flerfoldige varmegrader. Et meterhøyt takras foran garasjen og inngangspartiet måtte vi forsere etter å ha bakset oss fram til huset med kofferter, ryggsekker og en ellevill og lykkelig Kajsa, som hadde vært på kennel i ferien. Etter fem timer med snøfreseren dagen etter hadde jeg fått veien og gårdsplassen strøken igjen. Og jula var det fort gjort å rydde denne gangen: En juleduk og julestjerna i vinduet var alt vi hadde av julepynt denne gangen. Utmerket!
På planterommet blomstret Rema-amaryllisen og svibelsammenplantingen, og de fikk komme inn i stua.
Har egentlig bladd i frøkataloger lenge nå, og satt kryss på både det ene og det andre, men lenger kommer jeg ikke, ser det ut for. Iallefall foreløpig.
I dag tok jeg heller for meg frøboksene mine for å sanere litt og skaffe meg oversikt over hva jeg har, hva jeg skal beholde, hva jeg likegodt kan gi bort eller bytte, og hva jeg mangler. Skulle egentlig skrive lista i kveld, men nå har jeg satt boksen bort. Får se om jeg får mer ork i morgen.

På planterommet ser det veldig bra ut. En del pelliser har riktignok bukket under, -sikkert fordi jeg tok dem for sent inn i høst, men de fleste er friske og fine. Bruggene, som jeg strippet helt da jeg satte dem inn i høst, får stadig nye blader, så de trives tydeligvis godt.
Blodbegerplantene i pølsa, som hang ute til langt uti oktober og fikk flere uker med frost før jeg tok den inn og klipte dem ned, er alle i live, og har allerede lange, nye skudd. Til sommeren har de sin tredje sesong. Ikke verst! Tok noen frø i høst, men tror ikke jeg bryr meg om å så for å få noen flere planter. Tar heller stiklinger av gammelplantene når det lir utpå.

I neste uke kommer forresten sola, så i helga lager jeg berlinerboller. Det hører liksom med, det. Gleder meg!