mandag 9. oktober 2017

Høst

For en fantastisk høst vi har hatt! Sol og varmt i hele september, og nå et stykke ut i oktober fortsetter det bare, selv om temperaturen går sakte nedover nå. På tide å avslutte hagesesongen, tenker jeg. 

 Har kjøpt noen løker fra Garden Living, og har begynt å rydde plass til dem i bedene.

1 x Tulipan 'Prinses Irene’60,00 kr
2 x Tulipan 'Sensual Touch’110,00 kr
1 x Tulipa turkestanica40,00 kr
1 x Allium caeruleum40,00 kr
1 x Fritillaria eduardii145,00 kr
1 x Narsissus pseudonarsissus ’Lobularis’70,00 kr
1 x Hvitløk - 'Unikat'59,00 kr


 Om det går an å dyrks hvitløk så langt nord vet jeg ikke, men det skal ikke være uprøvd i alle fall.
 Her har det stått georginer og ringblomster i sommer. Nå er knollene i kjelleren og ringblomstene i komposten selv om de ikke var helt ferdige med blomstringa. Blir spennende å se hvordan det går :)
Er bra fornøyd med denne vedstabelen i to raster. Jeg brukte motorsag før første gang i fjor høst da jeg merket at vi begynte å miste en god del sol ettersom older, selje, rogn og bjørk hadde vokst noe kollossalt de siste årene. Og nå har gubben og jeg stått med kappsag og vedklyver noen dager og fått på plass denne flotte stabelen. Nå skal veden få stå og tørke til den blir god å brenne.
 Har ikke fjernet alle ringblomstene i rundbedet, Etter at jeg hadde klippet bort det visne ble de jo riktig hyggelige.

 Valmuene som jeg sådde direkte på haugen blomstrer fortsatt, selv om vi har hatt noen netter med frost. Trivelige blomster!
 Rosa 'Ritausma' blomstrer fortsatt, men nå er det ikke mye rosafarge igjen på blomstene. 
 En fin Gentiana blomstrer fint nå.
 Har to sorter duehode, men de blomstrer så seint at jeg tror jeg fjerner dem til våren. Må tenke på det gjennom vinteren...

 Delte og flyttet denne klatrehjelmen i vår, og den har kommet seg godt, selv om den ikke er like høy som i fjor. Andre halvparten klatrer oppover rødbjørka der den ser ut til å trives godt.
Den orange lilja som jeg flyttet fra sørsida for to år siden blomstrer fint men minst en måned seinere enn da den sto i sola. Synes den er fin i ettermiddagssola!
 Dodong-rogna har mistet alle bladene, men de flotte bærklasene sitter fortsatt på.

 Vanlig rogn har hengende bærklaser 
 Hagtornhekken har bare noen få blader igjen, men bærene sitter fremdeles.
Søtmispel (Juni- eller hegge-) har også mye bær. De smaker ikke så verst, men jeg har ikke prøvd å bruke dem til noe.
 Må nok plukke eplene snart før de blir ødelagt av frosten. De er ikke helt modne enda, så jeg drøyer plukkinga så lenge som mulig.
 Må ganske høyt opp i stigen for å nå de øverste og største eplene nå. 
Har spist mye spisskål og blomkål i sommer og høst, men nå er det snart slutt. Purreløkene som jeg har plantet sammen med kålene kunne godt ha vært større, men jeg må vel høste dem nå -før snøen kommer.