tirsdag 29. desember 2015

Tilbakeblikk 5 -roser

Det er så mange roser jeg kunne hatt lyst på i hagen min, men innlandsklimaet i Troms, med lange, kalde vintre og kort sommersesong setter en god del begrensninger. En god del klarer seg imidlertid veldig godt, heldigvis.
Den vakreste i hagen min 'Ritausma', som er en rugosahybrid. Den ble satt kraftig tilbake i fjor da vanvittige mengder mus huserte og raserte busker og stauder. Den har heldigvis tatt seg opp igjen, og var skikkelig flott i sommer. 


 Therese Bugnet trives også veldig godt med kalde vintre og kort sommersesong. Er over to meter ved sørveggen nå.
Jomfrurosa, Rosa majalis flore plena er flott under blomstring. Sender ut rotskudd i alle retninger, så den er en farlig nabo for mer beskjedne planter. 


 Her har jeg flyttet noen rotskudd midt utpå plenen, så får den bare breie seg. Det er nok av plen å ta av.
 Rosa 'Poppius' vokser ved veggen bak et epletre. Flott rose som er nærmere tre meter nå. Får flotte nyper på høsten, så den er dekorativ nesten hele året


 'William Baffin' er en rugosahybrid fra Canada. Skikkelig skarp i fargen og remonterer en del.  


 Synes litt synd i denne Hurdalsrosa. Jeg har plaget den flere ganger med å flytte på den, og i fjor vinter gnog musene så grundig på greinene at samtlige falt i bakken da jeg løsnet tauet so jeg hadde bundet dem opp med. Bare stokken sto tilbake. Men i år blomstret den heldigvis, riktiknok med triste, hengende roser.
 Denne her har jeg hatt i mange år, men siden den ikke ville trives og blomstre gjorde jeg et siste forsøk og plantet den på sørsiden av drivhuset for at den skulle få det lunt og godt. På utsiden er den like puslete som alltid og uten blomster. Dette rotskuddet, imidlertid, som den presset inn i drivhust mellom hellene har kost seg i sommer og kommet med masse duftende roser.   
Namdalsrosa er denne varmeelskende rosebuskens navn.
 Finlands vita ros dufter deilig, og i år var jeg heldig og slapp regn på knoppene, så den klarte å blomstre skikkelig. Sprer seg uhemmet med rotskudd.

Et virrvarr av noen buskroser. Tror det er Rosa pendulina, bergrose.
 To roser vil inn på verandaen.
 Louise Bugnet
Rosa rugosa 'Moje Hammarberg'