lørdag 31. august 2013

Dagens hagebilder

Det er ikke til å komme forbi at sommeren går mot slutten og at mange blomster snart vil bli preget av at temperaturen stadig blir lavere. Jeg har ikke hatt frost enda, men nå er det kanskje like før, for selv om det var noen få varmegrader i natt blafret nordlyset over himmelen i går kveld.
Disse skaugumbegoniaene fikk jeg for to år siden, og de tåler absolutt ikke frost. Er utrolig blomsterrik og pynter godt opp ved benken.  
 Denne hurdalsrosa har jeg flyttet flere ganger, og endelig ser det ut til at jeg har funnet den rette plassen for den. Har vokst godt i sommer.
 Det er fint å ha blomser som ikke kommer i gang før på sensommeren. Sådde solbrud i vinter, og de blomstrer flere steder i hagen nå.
 I år har jeg satt en del sommerblomster i staudebedene, og det må jeg huske på å gjøre til neste år også. Fint med farger når de fleste staudene er avblomstret.
 Denne calthaen har kommet med en og annen blomst hele sommeren.
 Satte noen markjordbærplanter i skråningen på haugen, men fuglene er kjappere enn meg når bærene er modne, så jeg har ikke fått smakt på en eneste i sommer. Fint bladverk i alle fall!
 En geranium med noe rotete vekst og små blomster. Ganske fin, og blomstrer uavbrutt.
 Gentiana av ett eller annet slag.
 Plukker enda jordbær, men nå er det langt imellom de store bærene.
 Bitterasters. Sprer seg så voldsomt med rotskudd at den ikke har kommet ut av barnehagen enda. Vet ikke hvor jeg skal sette den. I utkanten av hagen til forvilling, kanskje.
 Primula som jeg sådde i vinter. Kommer stadig med nye blomster.
 Polstjärnan og kvit alpeklematis som ble godt nedbeitet av elgen i vinter. Har klart seg godt, selv om det ikke ble mange blomster i sommer. Når opp til gamle høyder nå.
 Det samme gjelder disse som når helt opp til taket igjen. Håper elgen holder seg unna neste vinter!
 Noen oversiktsbilder Sumpsnabelen er fin men passer nok bedre i et litt opphøyd bed. Her legger den seg utover gresset og gjør plenklippingen litt vanskelig. Sådd direkte i mai.

 Disse ordner seg selv i grusen hver sommer. Hadde ei krukke med stemor her for noen år siden. Søte blomster!
 Noen krukker til slutt. Prydtobakk og petunia.
 Pelargoniaene ved inngangsdøra får sol bare på natta, men har blomstret fint likevel. 


 Neste uke skal jeg på leirskole, og jeg er spent på hvordan det ser ut i hagen når jeg kommer tilbake fredag ettermiddag. Regner med frostskader, men håper det holder seg på plussiden ei stund til.
Det har regnet en god del i det siste, men dagen i dag blir fin ser det ut til. Sola skinner og temperaturen stiger stadig. Tror jeg tar meg en tur til Bardu på martna. God helg til deg som titter innom!