lørdag 26. mai 2012

Bra hageøkt

 Så ble det skjermleddved som skal erstatte skogskjeggene langs innkjøringa til gårdsplassen. Har egentlig ikke likt disse buskene noe særlig, men de vil nok gjøre seg bra der jeg skal plante dem. Skogskjegg ble aldri så høye som jeg hadde forestilt meg, så nå spar jeg dem opp og finner en ny plass til dem.
   Nå ser jeg knopper på flere av auriklene, og den gule, som alltid er tidligst har fått ett par blomster.
 Denne primulaen er også tidlig ute. Primula nivalis heter den. Fine, melete blader som begynner å vokse straks snøen forsvinner.
 Denne løkplanten er søt. Har hatt den i mange år, men den sprer seg ikke hos meg. Hva heter den igjen?
Puschkinia scilloides var det, ja. Vårpryd på norsk. 
 Rosenrot med røde blomster. Sådd for noen år siden og breier seg skikkelig hvis jeg ikke er flink til å fjerne frøplanter.
 Pitteliten primula. Kommer fra Magnar for ett par år siden. Primula hirsuta er navnet.
 Den kvite scillaen er utrolig treg. Begynner blomstringa nå, mens de blå er avblomstret, stort sett. Nusselig plante!
 Yndlingsprimulaen min, Primula calderiana,  har lagt på seg litt fra i fjor. Nå har den seks rosetter. Skulle egentlig ha flyttet den, for den står litt tørt, men det blir av en eller annen grunn ikke gjort. 
 En bitteliten Corydalis i blomst. Fikk -eller kjøpte den i fjor. Må sjekke. Corydalis elata heter den Kjøpt 
i fjor fra Bogrønt Rom. Trudde den skulle være blåere og opp til 50 cm høy...
 Gamle primulaer blomstrer nå. I bakgrunnen lurer verstingene i hagen min: Sneller. Jeg spyr når jeg ser dem. Og de er overalt. Sier ikke mer.
 I ettermiddag flyttet vi de to solbærbuskene slik at vi nå har samlet frukt og bær på sørsida av hagen. Måtte klippe noen røtter og greiner, men tror nok at det går fint. Buskene skal til å sprette, og været er kjølig, så det er et yppelig plante-og flyttevær.
 Søte tulipaner har startet blomstringa ved sørveggen.
Gubben har ansvar for jordbærlandet. Og i dag har han fjernet gamle blader og ryddet opp. Skal gjødsle litt i morgen.

Bedre vær i dag. Litt vind, men ikke verre enn at vi kunne være ute noen timer uten å fryse. 
Nå ser vi på Grand Prix med et halvt øye. Får vel følge bedre med når avstemminga begynner.

Hytta i morgen. Skal bli godt. Lenge siden vi har hatt tid.

Vår -absolutt

Surt og kaldt for tiden, selv om enkelte solgløtt skaper litt varme og man kan hive av seg litt klær innimellom og nyte varmen før nye skyer kommer og stenger for, og sure vinder tvinger klærne på igjen, Så oppdager man, når man har vært opptatt av å plukke vekk rusk og rask blant staudene og ønsket velkommen til livet til både den ene og den andre at man fryser og så ser man plutselig at det regner, og det har det antagelig gjort en god stund, og man prøver å ignorere det, men før eller siden må man gi opp, og komme seg i hus, vrenge av seg de søkkvåte klærne og tine seg opp i dusjen til man kjenner at det begynner å prikke i huden, og da er det bare å stå ei stund til, helt til at man er sikker på at varmen har nådd innover i kroppen og at man kan gå og legge seg uten at det begynner å bite i tærne.

Linerla svinser rundt meg når jeg er ute i hagen. Er faktisk sikker på at vi kjenner hverandre igjen, for den kommer liksom bort til meg første gang vi treffes etter vinteren. Så vi hilser på hverandre og sier takk for sist og hvordan har du det. Blir litt rørt.. Nå er den veldig opptatt med bygginga. Bruker litt hundehår fra Kajsa som gjerne havner i hagen når jeg steller henne. 

I kveld hørte jeg gjøken. Da kan vi gå bærlægga sa vi da vi var små. Tror jeg beholder buksene på ei stund til. Metten mener at det blir enda kjøligere neste uke. Sludd, antagelig.
Huff, huff!

Men plantene er progamerte og vokser slik de må. I dag blomstrer de første tulipanene, og jeg ser mange blomsterknopper på klematisene i sørveggen. Bilder i morgen.