onsdag 28. september 2016

Fine høstdager

Etter en ikke altfor god sommer med mye regn og mange dager med lave temperaturer har det vært godt med en god avslutning på sommersesongen. 
 Utrolig nok ser det ut til at eplene på treet ved veggen blir modne i år. Disse er høyt oppe, så jeg må opp i stigen for å plukke dem. Smakte på ett her om dagen. Syrlig og godt! Rød Sävstaholm er sortsnavnet.

Vi har hatt to netter med minusgrader, og siden jeg ikke passet på og fant fram fiberdukene mistet jeg georginene og skaugumbegoniaene altfor tidlig. Skikkelig ergerlig og unødvendig!
Men heldigvis har jeg en god del planter som blomstrer sent, og som tåler en frostnatt eller to.
 Den orange lilja, som jeg ikke vet navnet på er fin i nordveggen sammen med Malva 'Zebrina'
 En sentblomstrende Gentiana. Hvor ble det av 'Sino Ornata', forresten?Heliopsis helianthoides var. scabra 'Golden Double Hybrids', rusoløye, som jeg sådde i fjor, rekker såvidt å blomstre
Aconitum hemsl.  'Red Wine' slynger seg flere meter oppover epletreet. Staselig klatrehjelm! 
 Perikum
 Blodbegerplantene i denne krukka har vokst veldig seint av en eller annen grunn. Blomstrer sparsomt og er ikke så fin som de jeg har hatt på samme sted tidligere. Stiklinger fra morplanter i pølsa som jeg har overvintret noen år. Mora (mødrene) er fine og har blomstret godt i hele sommer.
I bakgrunnen et flott prydgress som jeg sådde for ett par-tre år siden. Må prøve å dele det til våren, for dette vil jeg ha flere steder i hagen!
 Oppdaget plutselig at jordbæra og potetene fikk veldig lite sol ettersom older, selje og bjørk har skutt til vers i utkanten av hagen uten at vi har lagt merke til det, utrolig nok. I garasjen har vi både buesag, elektrisk motorsag og en bensindrevet sådan. Etter å ha gnagd meg igjennom noen trær med buesaga innså jeg at det ville bli altfor slitsomt å holde på sånn, så jeg bestemte meg for å ta sjansen på å lære meg å bruke motorsag. Riktignok den elektriske som ikke så like farlig ut som den andre. Fant til og med manualen som jeg leste grundig før jeg satte i gang. Du verden så fint det gikk, og så gøy det var! Etter at dette bildet ble tatt har jeg fjernet en god del høye trær utenfor støyskjermen i tillegg. Så fornøyd!


Noen høstbilder til slutt. Fine farger fortsatt, men nå har en del busker og trær mistet bladene. Håper på noen fine, tørre dager slik at vi kan ta årets siste plenklipp, og samtidig få opp en del av lauvet i alle fall.