onsdag 22. mai 2013

Dagens blomstring

 Primula elatior i tre farger
 Denne vårsaken fikk jeg hos Magnar i fjor . Fint at den lever :-)
 Jeg var litt engstelig for å flytte yndlingsprimulaen min, Primula calderiana, fra haugen til storbedet i fjor høst, men det har gått bare fint. Nå ser jeg åtte blomsterstilker, så den legger på seg litt hvert år. 
 Aurikkelen som vanligvis kommer tidligst i blomst.  Kaller den 'Marianne' etter giveren.
 Vårens store høydepunkt når vi henter bakebollen og frakter gullfiskene ut i det fri. Kajsa elsker å se dem slippe ut i dammen. Og gullfiskene selv fryder seg over friluftslivet. 
 Skrekk og gru: Jeg har pådratt meg skvallerkål!! Disse vokste sammen med en liten rosa blåveis og noen hvitveiser, og selv om jeg så at bladene var noe annerledes og absolutt kraftigere enn de øvrige tok det noen dager før det gikk opp for meg at jeg for første gang hadde fått dette grusomme ugresset i hagen min. Og da jeg grov opp plantene var det ingen tvil. Fytterakkern som de hadde spredt ut røtterne selv om det bare var fire grønne planter over jorda. Nå ligger de til tørk i sol og vind, og området de vokste på blir liggende svart i sommer. Heldigvis ikke større enn under en halv kvadratmeter såvidt jeg kunne se, men hvem vet hva som lurer under overflaten. En ting er sikkert: De skal bekjempes og utryddes hardt og brutalt. Har evig nok med kjerringrokk, kveke og vassarve;-)
 Her står veisene som hadde fått selskap av skvallerkålen. Røtterne er grundig vasket og undersøkt, og for sikkerhets skyld må de stå i potter i sommer.
 En stor skuffelse i drivhuset. Petuniaene som skulle være 'Polka' Viser seg å være noe helt annet. Dårlig spiring -det ble bare fire planter, Og to av dem er absolutt ikke det de skulle. Huff!
Slik skal de se ut:
Ikke særlig likhet......
Jeg har faktisk tulipaner som kommer i blomst år etter år. Disse gule og kvite er nydelige og minner litt om botaniske tulipaner. Er kanskje det. Har ikke godt nok system på løkplantinga mi -heller. 
Ufattelig fint vær i dag óg. Det måtte vel være godt over 20 grader fra morgen til kveld. Nesten for varmt for meg som hadde snøen liggende i hagen for vel ei uke siden:-)
Men jeg tar gjerne noen flere slike!