lørdag 20. august 2011

Hagebilder 20.august

For en deilig sommer vi har hatt! Og at høsten har kommet så smått merker jeg ikke på været enda. 20 grader og vel så det enda vi skriver 20. august i dag. Det eneste som minner om at sommeren er over er at det mørkner om kveldene og at bærene modner. 


Dyreliv her og der ved dammen.


Malva moschata 'Alba' har blomstret fint i sommer. Godt at den er kommet tilbake etter den vanskelige vinteren for to år siden! Blomsterrik og fin!
Geranium ...,Høststorkenebb, har blomstret hele sommeren. Fin!
Lilje 'Latvia'Hesperis matronalis, dagfiol og Tanacetum parthenium, matrem. Herlige farger! Matremen og dagfiolen blomstrer uavbrutt hele sommeren her. Dufter også herlig, særlig om kveldene.
Prøver på nytt med 'Ritausma' i år og håper på en grei overvintring denne gangen. Nydelig rugosa med deilig duft.
Denne fikk jeg i fjor til trøst etter at så grusomt mye ikke overlevde vinteren. Skulle likt å vite navnet, men lappen er borte og jeg har ikke funnet ut av det til nå. Fin, lav plante.

                  CLAYTONIA  SIBIRICA  er  muligens  navnet.

Calceolaria biflora, en tøffing som tåler det meste. Frøplanter i massevis rundt morplantene.
Delphinium x cultorum 'Centurion Rose' fra årets sådd, faktisk. Fant frøene i Frøboksen i vinter.  Ganske lav og med store blomster. Fin, med store blomster, men må nok bindes opp, for i regnvær blir de så tunge at stilkene ikke greier å holde seg oppe.
Campanula  takesimana som jeg fikk hos Scorpio i fjor. Denne kom aldri ut av pallekarmen i sommer, men ble mye finere her enn i blomsterbedet. Liker seg tydeligvis her. Sprer seg godt, så jeg tenkte jeg skulle plante den i ei gammel bøtte uten bunn eller lignende.
Lilium 'Capuchino'. Denne fikk jeg hos Sony i fjor. Flott lilje med mange sideløker. Står enda i ventebedet, men skal over i storbedet når jeg har flyttet litt rundt på planter som har dukket opp på feil plass.
Lurer på hva det kan bli av denne. Vokste inntil et av epletrærne i fjor. Er det et skudd fra grunnstammen, tro, eller en eller annen blindpassasjer? Spennende! Foreløpig ser det ut til at bladene ikke blir grønne. Kanskje jeg har fått meg en rødbladet busk?
Disse rosebuskene sådde jeg for to -eller var det tre? år siden. Står i potter foreløpig, men jeg skal plante dem ut i hagen når de blir store nok. Nyper fra et rosekjerr i Tromsø. Der var buskene godt og vel to meter høge.

Nydelige kremhvite liljer i sørveggen.
Geranium, Heuchera og Sanguisorba ved dammen.
Petunia i blomsterkassene.
Pelliser, Hydranga og div. sommerblomster foran huset.


Og her sitter Kajsa som sedvanlig på putekassen og passer på sitt teritorium.