mandag 3. september 2012

Septemberblomstring

Sommeren kom seint og har vært våt og kjølig og mange planter blomstrer flere uker seinere enn normalt. Skulle tro at liljene ikke ville rekke å komme i blomst i år, men de kommer alle sammen etterhvert, ser det ut til. Her er den nydelige 'Sweet Surrender' som jeg kjøpte samtidig med martagonliljene for to (tre) år siden. Har lagt godt på seg siden i fjor og har nå flere sideløker som også blomstrer. 
Utrolig vakker!

Denne her kjøpte jeg samtidig, og den har mange stilker og 50 knopper nå. Dessverre var den feilmerket, -skulle være 'Hyawatha', men er noe helt annet. og om noen dager  har jeg veggen full av orange liljer uten flekker. Jeg synes den er lite pen, men en så livskraftig lilje må jeg bare beholde.

Her er også en ny som blomstret for første gang i fjor. Nå er det like før de første åpner seg. Gleder meg. Husker ikke navn, men den er ganske mørk ser det ut til. Kanskje det er Lilium tigrinum 'Pink'? Alle tre er asiatiske liljer som er såpass tidlige at de rekker å komme i blomst også hos meg.
En bitteliten rosestorkenebb ved dammen blomstrer for fullt nå, mens naboen er avblomstret for en stund siden.
Lychnis 'Vesuvius' står i flammer i storbedet.
Delphinium x cultorum 'Centurion Rose'
Denne kvite Delphiniumen blomstrer nå først, mens de blå og lilla naboene har blomstret ei god stund.
Voldsomt store blomster som samler mye vann og dermed har lett for å gå overende i kraftig regn. Trodde jeg hadde støttet dem godt nok opp, men må nok finne på noe annet til neste år. De er to meter høye, så det blir ikke enkelt.
En liten løkplante. Allium cyaneum er navnet.
Kjøpte den hos Magnar i 2010. Har lagt bra på seg siden i fjor.
Dicentraen 'Magic Fountain' ved dammen har blomstret hele sommeren og viser ingen tegn til å gi seg. Utrolig vakker.
Eplene har nå vokst seg STØRRE enn plommer. Blir det modning i år likevel?
Fine å se på er de i alle fall.

Så til slutt to av sommerblomstene. Burde ha sådd alt ei uke eller to tidligere for samtlige har kommet veldig seint i blomst. Solsikke og blomstererter.

I helga hadde vi sommer med 21 deilige grader og det gjorde godt. Nå har vi det mer normalt med 13 - 14 grader og regnbyger. Akk, ja, sånn er nå det.

10 kommentarer:

 1. Det var litt av ei flott blomstring. Lychnis var virkelig fin og fargesprakande. Småhjerta har eg og dei har skjorene og kråkene vorte forelska i. Dei nappar av hjerta etter kvart som det sprett ut nye....arge på dei :((
  Den blå alliumen har eg sådd i vinter med frø frå Magnar :))....så der er fortsatt berre spirane.
  Håper det blir ein fin haust så epla dine modnast.

  SvarSlett
 2. Har du kjøpt dicentraen i år, eller har du klart å overvintre den? Jeg kjøpte denne i fjor, men den forsvant fullstendig i vinter....:-(

  SvarSlett
 3. Takk skal du ha, MarJE! Merkelig at skjurene og kråkene spiser småhjerter! Har også daglig besøk av disse siden jeg gir dem middagsrester, men det eneste de tuller med i hagen er navneskiltene som de liker å stikke av med:)

  Jeg kjøpte Dicentraen (hos Svein, Planteriket) på senvinteren i fjor, drev den i drivhuset, og hadde fin blomstring i fjor sommer. Egentlig overrasket over at den er så hardfør at den klarte vinteren, men vi hadde lite barfrost og mildvær denne gangen, så det kan jo være grunnen. Ergerlig når planter forsvinner og du kan tro jeg mister mange i dårlige vintre. Men desto større er jo gleden over alt som klarer seg godt.

  SvarSlett
 4. De hvite liljene var skjønne! Her er også liljene trege i år, flere som ikke har åpnet blomsterknoppene ennå.

  SvarSlett
 5. Så fin blomstring, og så fine bilder! Falt helt for Lychnisen - hvor kommer den fra?

  SvarSlett
 6. Lychnisen sådde jeg for to år siden. Blomstret også i fjor men er usikker på hvor langlivet den er.

  SvarSlett
 7. Supre bilder. Sådde erterblomstene alt for seint i år, så her blei det ikkje noe blomstring i år, får ta det igjen te neste år. Erterblomster er et must om sommeren med den vakre duften og de nydelige fargene.

  Fin torsdag.

  SvarSlett
 8. Beautiful photographs, fantastic flowers. I am greeting

  SvarSlett
 9. Så flotte bilder! Her er det også endel som blomstrer, og noe kommer kanskje ikke til å rekke å blomstre før det blir vinter. Nå er det nysnø på flere av toppene i nærheten.
  Liljene mine kom også omsider igang. Den Alliumen du viser bilde av blomstrer for første gang her hos meg. Har sådd den selv og hadde bare stappet de ned klasevis i et bed (helt umulig å prikle). Gleden var derfor stor da den blomstret og viser seg å ha en helt nydelig blåfare.
  God helg videre =)

  SvarSlett
 10. Oi så mye nydelig som blomstrer hos deg!De hvite liljene var helt fantastiske!Hos meg er det meste over nå,bare de typiske høstblomstene som høstflox og oktoberbergknapp blomstrer!Og noen roser !Ha en fin kveld!

  SvarSlett