tirsdag 17. mai 2016

Blomstrer 17. mai

 Hustrig vær i dag med iskald vind, noen regn- og snøbyger, men heldigvis noen solgløtt innimellom. Vi var i 17.mai-komiteen i Bardu, og siden jeg hadde fått oppdraget å styre med utelekene ble jeg bra iskald etterhvert, kanskje spesielt siden jeg, som så mange andre, har jeg forstått, stadig opplever at bunaden har hatt en tendens til å krympe i skapet mellom hver 17.mai (!). Orket ikke tanken på å tvinge bunadskjorta utenpå devolden, så jeg ble ganske tynnkledt på armene. Men pytt pytt, da vi kom hjem etter vel utført jobb for koret fyrte vi i ovnen slik at vi fikk varme i kroppen igjen. Det skal visstnok bli knallvarme mot helga....som sedvanlig.

Ganske bra i hagen allerede, takket være de fine dagene vi hadde i forrige uke.
Endelig narcisser som kommer igjen (og igjen) i hagen min. Kanskje har jeg funnet en god, gammel sort som trives under polarhimmelen?
Storkonvall og peon i bakgrunnen.
 Er spent på tulipanene som kommer flere steder i bedene siden jeg ikke satte en eneste tulipanløk i fjor. Kanskje jeg (tilfeldigvis, må jeg si) har funnet noen som kommer igjen år etter år, og som attpåtil får kraftige sideløker som også kommer i blomst? Dette skal være to sorter, den fylte, nydelige 'Angelique', og en navnløs rosa og kvit frynsetulipan. Gleder meg!
Disse rosa og gule tulipanene har jeg også hatt flere år, men de har nok blitt færre ettervert.

 Flere hvitveisvarianter har så smått startet blomstringa. Her er en "Halvveis", tror jeg.
Primula elatior har krysset seg og blomstrer i mange farger. Trivelig vårblomst!
 Primula calderiana har begynt blomstringa. Vidunderlig vakker primula!
Endelig har kuleprimulaen funnet seg til rette og kommer med masse blomster! (meen den hvite naboen er borte vekk :(
 En del miniatyrnarcisser har dukket opp nå. Må være noen jeg tok vare på og plantet ut etter påske i fjor. Hadde egentlig ikke trodd at de ville komme igjen her hos meg, men planter er ofte mye tøffere enn man skulle tro. Hyggelig gjensyn!
 Hva er nå dette for en? Ikke vanlig soleie, så jeg har nok sådd, kjøpt eller fått den.-Og merkelappen har skjura tatt, ganske sikkert. Er sikkert godt fornøyd med den pynten i reiret, og det unner jeg dem egentlig. Gode naboer som vi har et godt forhold til. He he :)
 Begynnende aurikkelblomstring. 'Marianne' har jeg kalt den. Uoffisielt.
 Pitteliten primula ved dammen, Primula sonchifolia. Fargen ser alldeles feil ut, men den er ganske korrekt gjengitt. Nydelig, men vet ikke om den trives spesielt godt der den står siden den ikke har vokst stort på de årene jeg har hatt den.
 Pulsatilla
 Snøstjerner her og der etterhvert. Danner forhåpentligvis tette tepper om noen år :)
 Enda en primula som ikke er spesielt fornøyd med plasseringa og viser det med dårlig blomstring. Må huske på å flytte den til sommeren.
Rød rosenrot står i knopp, og er på det fineste nå synes jeg.