lørdag 27. august 2011

Storbedet - et lite tilbakeblikk

              Høsten  2007 fjernet jeg olderrøtter, vildrips og bringebærkjerr i utkanten av eiendommen, freset opp jorda og blandet inn kompost, hestemøkk og sekkejord. Kjøpte meg kompostkvern og brukte flis til stien som jeg laget samtidig.
2008. Plantene vokser og trives. Kanter med rullesteiner som jeg stadig graver opp i hagen. Fint å være selvforsynt med kantmateriale!
2009. Herlighet, så frodig! Godt fornøyd med resultatet, selv om jeg ser at en del planter må flyttes lenger bak i bedet.
2010. Ja, slik så det ut i fjor. Dette bildet er fra august i fjor. Slik kan det gå når is og vann herjer vilt i løpet av en lang, snøfattig og kald vinter. Noen få planter har overlevd, men rekker stort sett ikke å gjøre annet enn å danne blader i løpet av en kald sommer. Ikke mye stas her. Men heldigvis dukker mange frøplanter opp etterhvert, så arbeidet den sommeren går for det meste ut på å tynne ut planter som ser like ut. Mistet oversikten over hva som var hva etterhvert siden morplantene for det meste var borte.

2011. Etter en normal vinter med godt snødekke og attpåtil en unormalt varm og fin sommer er det frodig og fint igjen i storbedet. Luker stadig planter som det er for mange av, og er i gang med å flytte planter som har dukket opp på feil plass.
Har fylt på mer flis på stien i sommer.
                                                    Synes storbedet er skikkelig fint nå!
 Har gjort ferdig trinn to i sommer, og har plantet en del, men har enda god plass til flere planter.
Godt fornøyd nå!
Nå er det faktisk blitt ryddig mellom storbedet og drivhuset og jeg kan flytte kameraet til et område som jeg aldri har lagt ut på bloggen. Plenstripa har grodd godt til siden jeg sådde i juli.

Og finværet bare fortsetter! Bortimot 20 grader i dag og! Utrolig! Og nå har vi heldigvis hatt noen regnbyger slik at jeg slipper å vanne. Bra!

9 kommentarer:

 1. Kor bra at bedet har kommet seg, man kan miste mye p.g.a. hard vinter , det e litt kjedelig, men nu var bedet ditt kjempefint, ha en fortsatt fin kveld, hilsen Lisbeth ;O9

  SvarSlett
 2. Jøss! Det var jo en kjempeinnhenting etter fjorårets begredeligheter. Jeg blir veldig fristet til å gå på stien din :)

  SvarSlett
 3. Imponert over innsats og resultat! Og - tusen takk for hyggelig hilsen i bloggen min. :-)

  SvarSlett
 4. Du verden så frodig og flott det er blitt igjen etter den begredelige vinteren der du mistet så mange planter! Og så lurt å bruke flis til gangstien! Den skal jeg jammen prøve å kopiere her. Håper bare kompostkvernen virker fortsatt, for den fikk kjørt seg i fjor =)
  Det ser utrolig flott ut i bedene dine!

  SvarSlett
 5. Så fint det har blitt. ingen ting er som frodige staudebed som blomstrer fra tidlig vår til sene høst! Lurer jammen på hvor Primula holder til?? Ja, siden du har hatt en varm og fin sommer!

  SvarSlett
 6. Ja, flis i gangstiene synes jeg er fint, og materiale har jeg evig nok av siden vi bor inntil et ubebygd område der kjerrene vokser tett og stadig må tynnes. Bare ta deg en tur, Pusepilde, og gå en tur på stiene mine:) Laget ikke du slike stier da du bodde i Ramfjorden?

  Hvor jeg bor? Ja, det burde jeg vel skrive i profilen min. Og der står det ingen ting, det ser jeg nå. Tror det ble ryddet vekk da jeg fikk problemer med bloggen for ett par år siden, og så har jeg ikke tenkt noe mer på det.

  Jeg bor i Målselv i Troms, og her har det vært en flott sommer i år. Tror forøvrig det gjelder mesteparten av Nord-Norge.

  SvarSlett
 7. Virkelig fint med runde steiner langs kanten! Mange fine blomster har du også i hagen din:-)

  SvarSlett
 8. Det var da virkelig et passende navn! Storbeddet :) Flott var det, og morro å se det over tid slik :)

  SvarSlett