torsdag 23. august 2012

Nye planterHer om dagen dro jeg til en planteskole som har produsert uvanlige planter fra hele verden. Jeg visste ikke at de hadde pensjonert seg og solgt ut det meste de hadde, men heldigvis traff jeg sjefen sjøl, og fikk rusle rundt sammen med ham og se på det han hadde igjen. Veldig synd at han har sluttet, men stor lykke for meg å få ham "for meg selv" siden jeg var eneste kunde. Plukket med meg mange små busker og trær  i tillegg til en del stauder. Siden planteskolen ikke har vært i drift den senere tid hadde han selvfølgelig ikke sortsnavn på de restene som var igjen hvis navneskiltene var forsvunnet, men jeg synes det er spennende å få tak i noe jeg ikke har selv om jeg ikke vet nøyaktige navn.

Rubus odoratus -rosebær
Villepler -2 ulike busker
En ukjent med lengere greiner, muligens villeple det og
Bjørk, blir lav og vid
Papirbjørk -indianerne i Sør-Amerika brukte barken til kanobygging
Lerk, ikke den vanlige sibirske
Hegg, ikke de vanlige som vokser vill heromkring
Sypress, blir svær med tiden (men ikke i min levetid:-))
Acer ukurunduense -lønn, har allerede fine høstfarger, blir stor etterhvert
Hemlokk, 2 frøplanter
Barlind

Aconitum med blekgule blomster
Lewisia, 3 ulike
Dianthus -nellik, lav
Primula x Diane
Saxifraga aspera
Saxifraga, 2 ulike som jeg ikke husker navnene på
En plante med geranium-lignende blader. Klarer ikke å huske hva det er for en!

Har plantet ut de fleste staudene siden jeg fremdeles har god plass på kanten av det nye storbedet, mens buskene og trærne foreløpig står i pallekarmene. Planting av trær krever nøye planlegging på tomta mi nå, så jeg må ikke forhaste meg. Må tenke på at noen av dem blir store etterhvert og vil skygge for sola hvis de havner på feil plass.

6 kommentarer:

 1. Så mye fint du har skaffet deg :)

  Hvilken planteskole?

  SvarSlett
 2. Bjørn Thon på Kvaløya. Synd at han slutter, og ikke minst at jeg ikke har vært der tidligere i sommer. Det er jo ikke så veldig langt når man først er i byen.

  SvarSlett
 3. Det er synd at sånne som han gir seg med plantesalg! Men du var heldig som fikk tak i så mye flott, både stauder og trær! Dette med planting av tre er ikke jeg noe god på. Jeg pleier å sette dem altfor tett, men det er jo lettere å flytte dem før de blir altfor store da.....Må ta en runde og vurdere flere busker også i helgen!
  Ønsker deg en fortsatt fin kveld!

  SvarSlett
 4. Ja, jeg synes også at det er vanskelig å plante trær, og til dels også busker. Har problemer med å innse størrelsen de får etterhvert, og panter for tett, eller for nært huset eller andre planter. Måtte flytte ei rødbjørk for ett par år siden, og nå angrer jeg på at jeg ikke flyttet den enda noen meter lenger unna huset. Håper jeg finner de rette plassene for de nye så jeg slipper flere flyttinger:)

  SvarSlett
 5. Ja sannelig har du fått tak i mange flotte planter. Lurt som du seier å tenke ut gode plassar til større tre. Så det lønner seg å vente med plantinga til tankane har kverna seg ferdige..........:)
  Lykke til og god helg.

  SvarSlett
 6. Takk skal du ha, og i lige måde! Nå på lørdagsmorran skinner sola og jeg har vært ute og tatt noen bilder som jeg skal legge inn. Lettere å huske i ettertid da.

  SvarSlett