fredag 29. juni 2018

Statusrapport

Jeg fikk jo sjokk da snøen forsvant i vår og avdekket de verste muse- og hareskadene jeg noensinne har opplevd. For å prøve å berge mest mulig smurte jeg sårsalve på skadene, men i noen tilfeller ble jeg nødt til å gå mer drastisk til verks. Har aldri prøvd meg på poding av epletrær, men nå ble jeg nødt til å prøve på ulike metoder. 
 Dette 'Transparante Blanche' epletreet var så skadet at det måtte sages ned til frisk bark.
 Stakk fire smidde kvister mellom barken og veden, smurte podevoks på sårflaten, surra hampetau stramt rundt, la på plastfilm, og satte ned tre bambuspinner rundt for å beskytte kvistene.

Juhu, det ser ut til at minst en av kvistene har klart seg! Blir spennende å følge utviklinga. Kanskje blir det et nytt epletre på gammel rot?
Epletreet ved drivhuset var så ramponert at jeg bare fant en liten kvist med brukbare skudd, så jeg satte ned to til fra et annet tre. Og, sannelig, skuddet beynner nå å utvikle seg til nye greiner. Flott!Tok ikke bilder av det største epletreet før jeg var ferdig med podinga. Bropoding var metoden her. Tror det ble delvis vellykket. Treet har fått blader og blomster, men jeg synes det ser litt puskete ut med en del knopper som ikke har sprunget ut, og blader som er noe mindre enn tidligere år. Er spent på dette treet.
Har lest at det kan gå an å pode eple på rogn, så det måtte jeg jo prøve. Minst to av forsøkene ser vellykket ut med friske epleskudd. Ikke verst med epletrær i skogen rundt huset :)

Haren hadde spist det meste av dette treet som var nytt i fjor. Bare ei grein sto igjen. En god det bark var borte, men med sårsalve på skaden ser det ut til at det klarer seg. Nye greiner har vokst ut nedover stammen.
Gullregna har heldigvis fått nye skudd.
 Det samme har eika, som var fullstendig nedbeitet. Hurra!!
Mislykket poding på epletreet ved (den nedbeitede) Hansa-hekken. Grov det opp i går og plantet et nytt. Haugmann fra Bårdsen i Salangsdalen.
Stusslig vær i sommer så langt. Regn, vind og temperaturer rundt ti-tallet. Sommerblomstene kunne med fordel ha stått i drivhuset noen uker til, for de har ikke utviklet seg noe særlig siden jeg begynte utplantinga 10. juni. Staudene har det derimot bra, og jeg må vel snaret lage et blogginnlegg om dem :) 

3 kommentarer:

 1. Du har virkelig gått på med pågangsmot ! Tøff vinter med skader, og så en kald sommer hittil, mens vi sliter i varmen på Østlandet. Barfrosten tok noen busker og et tre her. Vi hadde 5 cm snø på det meste (noen få dager)
  Håper dere får litt varme snart:-)
  Spennende å se neste innlegg om stauder.
  Ha en fin kveld/Eirin

  SvarSlett
 2. Takk for omtanken! Det varmer! Den tørken dere har hatt er jo heller ikke bra, -synd vi ikke kan dele både varme og regn. Blir bra hyggeligere å skrive litt om staudene. Prøver å få gjort det i morgen.

  SvarSlett
 3. Heia.
  Vet ikke helt hva jeg skal si om denne sommeren. Et endeløst langt mareritt. Jeg synes du viser et pågangsmot som er beundringsverdig. Jeg har allerede grått mine modige tårer.
  Tøft med poding på rogn. Blir spennende å se utviklinga.
  Nå ber jeg om noen varmegrader til oss.
  God helg,
  Lena

  SvarSlett