mandag 10. oktober 2016

Høstbilder

Stor stas da jeg kunne plukke modne epler rett fra treet i forrige uke. Det gode resultatet skyldes nok at vi selv om sommeren ikke var noe særlig har høsten vært lang og fin. 
 Noen er spist, noen ble til en stor eplekake, og de siste laget jeg litt eplemos av. Artig, må jeg si!!
Sortsnavnet er forresten 'Rød Sävstaholm'
 Siste måltid ute i det fri før jeg samlet de seks gullfiskene og fikk dem inn i akvariet i stua. Bra grumset, og iskaldt vann nå, men gullfiskene har klart seg godt likevel. Tøffinger!
 Når avslaget på busker og trær kommer opp i 70% må man nesten prøve noe som man ikke har tenkt særlig på tidligere. Har aldri sett sargenteple, og vet sannelig ikke hvor jeg skal gjøre av den, så den får tilbringe vinteren i potetlandet, så får jeg bestemme meg til våren.

 Har tatt opp fontena, og samlet sammen det jeg kunne finne av stæsj. Så stilt det ble uten rennende vann! 
 Løkplanting i dag. Har gravd opp noen scilla, både løker og spirende frø.
 Samtidig grov jeg opp noen løker av den flotte frynsetulipanen på sørsida. Masse småløk i tillegg til de store. Det var det jeg hadde mistanke om, for de blir bare flere og flere etter det jeg kan se.
Den flotte tulipanen, 'Angelique', som også kommer igjen og sprer seg med sideløker, grov jeg opp et knippe løker av og plantet dem med smått og stort litt lenger fram i bedet foran en av peonene.
 Skulle egentlig ikke kjøpe løk i år siden jeg har såpass mange som kommer igjen år etter år, men måtte nesten støtte det lokale gartneriet litt....
 Det har vært helt nede i minus fem grader i natt, så jorda hadde en frossen skorpe som kun tinte der sola kom til. Derfor plantet jeg løkene kun på den ene siden av haugen. Blir fint å se fra verandaen og stuevinduet i alle fall.
 Benyttet samtidig anledningen til å luke litt ugress, og fjerne en god del Geranium som har forvillet seg uhemmet.

 Scillaene plantet jeg rundt og foran de selvsådde rosebuskene som jeg plantet ut i fjor. Blir fint, tror jeg.
 Lav sol og lange skygger
 Et tynt islag på dammen smeltet ikke i dag på tross av sol fra skyfri himmel


 Hadde ti epler igjen på treet som burde henge litt lenger, men siden nattetemperaturen ble så lav i natt tok jeg ikke sjansen på at de skulle bli ødelagt. Tok stigen og plukket dem i dag. Spiste det største. Det var helt modent og smakte friskt. De andre får noen dager på benken før jeg bruker dem til noe. Tørking, kanskje? Eller ei eplekake til? Får se.. 

onsdag 28. september 2016

Fine høstdager

Etter en ikke altfor god sommer med mye regn og mange dager med lave temperaturer har det vært godt med en god avslutning på sommersesongen. 
 Utrolig nok ser det ut til at eplene på treet ved veggen blir modne i år. Disse er høyt oppe, så jeg må opp i stigen for å plukke dem. Smakte på ett her om dagen. Syrlig og godt! Rød Sävstaholm er sortsnavnet.

Vi har hatt to netter med minusgrader, og siden jeg ikke passet på og fant fram fiberdukene mistet jeg georginene og skaugumbegoniaene altfor tidlig. Skikkelig ergerlig og unødvendig!
Men heldigvis har jeg en god del planter som blomstrer sent, og som tåler en frostnatt eller to.
 Den orange lilja, som jeg ikke vet navnet på er fin i nordveggen sammen med Malva 'Zebrina'
 En sentblomstrende Gentiana. Hvor ble det av 'Sino Ornata', forresten?



Heliopsis helianthoides var. scabra 'Golden Double Hybrids', rusoløye, som jeg sådde i fjor, rekker såvidt å blomstre
Aconitum hemsl.  'Red Wine' slynger seg flere meter oppover epletreet. Staselig klatrehjelm! 
 Perikum
 Blodbegerplantene i denne krukka har vokst veldig seint av en eller annen grunn. Blomstrer sparsomt og er ikke så fin som de jeg har hatt på samme sted tidligere. Stiklinger fra morplanter i pølsa som jeg har overvintret noen år. Mora (mødrene) er fine og har blomstret godt i hele sommer.
I bakgrunnen et flott prydgress som jeg sådde for ett par-tre år siden. Må prøve å dele det til våren, for dette vil jeg ha flere steder i hagen!
 Oppdaget plutselig at jordbæra og potetene fikk veldig lite sol ettersom older, selje og bjørk har skutt til vers i utkanten av hagen uten at vi har lagt merke til det, utrolig nok. I garasjen har vi både buesag, elektrisk motorsag og en bensindrevet sådan. Etter å ha gnagd meg igjennom noen trær med buesaga innså jeg at det ville bli altfor slitsomt å holde på sånn, så jeg bestemte meg for å ta sjansen på å lære meg å bruke motorsag. Riktignok den elektriske som ikke så like farlig ut som den andre. Fant til og med manualen som jeg leste grundig før jeg satte i gang. Du verden så fint det gikk, og så gøy det var! Etter at dette bildet ble tatt har jeg fjernet en god del høye trær utenfor støyskjermen i tillegg. Så fornøyd!


Noen høstbilder til slutt. Fine farger fortsatt, men nå har en del busker og trær mistet bladene. Håper på noen fine, tørre dager slik at vi kan ta årets siste plenklipp, og samtidig få opp en del av lauvet i alle fall.




onsdag 17. august 2016

Har hatt avisa på besøk

Ikke så lite skummelt å skulle komme i avisa, men synes reportasjen blei hyggelig. Flink journalist, som fikk med seg mange poenger, selv om, som hun selv sa, ikke hadde særlig greie på blomster.  Måtte nesten ta noen bilder og få dem inn i bloggen min :)










søndag 14. august 2016

Noen augustbilder

Denne helga arrangerte Målselv hagelag den årlige hagehelga for Hageselskapet, avdeling Troms, og i går kom de på besøk til meg. Veldig hyggelig med så mange hyggelige og entusiastiske hagemennesker på en gang, og jeg gjorde mitt beste med å fortelle og svare på spørsmål. Tror vi var fornøyde med besøket både de og jeg. Fikk denne fine presangen før de dro videre til neste hage, og den fikk raskt sin plass der den hørte hjemme, ved damkanten. Ha ha, midt i blinken!  

 Phlomisen min, Phlomis tuberosa, har blomstret en stund nå. Spesiell plante som jeg  er blitt veldig glad i etter hvert. Sådde den gule, P. russeliana, som på dansk kalles pagodeblomst, i vinter, og ett frø har spirt foreløpig. Håper det overvintrer godt i pallekarmen. 
 Endelig, etter 8 år kommer denne i blomst. De siste somrene har jeg spekulert på hva det var for en plante som stadig la på seg og fikk større og større blader, og endelig fikk jeg svaret. Telekia speciosa, prakttelekia eller tusenstråle, heter den, og er bortimot to meter høy. Bra at jeg flyttet den til storbedet i fjor. Der kan den bare boltre seg. Har lest at den sprer seg godt...-med både utløpere og frø. 
 Nok en høy staude. Den dukket overraskende opp i forkant av haugbedet nå i sommer. Lurer på hvor den kommer fra... Hvite storklokker har jeg flere steder, men blå har jeg aldri sett før. Mystisk!
 Fine tegninger på denne halvt slyngende klokkeblomsten, Codonopsis clematidea, vindelklokke. 
 Cimicifuga simplex (ramosa) 'Brunette' kommer jeg vel aldri til å se i blomst i min hage, men fine farger har bladverket, og  knoppene er der som sedvanlig. En vakker dag, ett eller annet år, er jeg kanskje så heldig at jeg får se de vakre, rosa blomstene som jeg hittil bare har sett på bilder...
 Storbedet sett fra benken innerst i hagen. Har kvernet opp alle greinene og kvistene vi klipte i vår. Fint med gratis materiale til stiene mine!
 Fra storbedet. Det blå prydgresset, Agropyron magellanicum, er skikkelig flott. Angrer på at jeg var så snar med å fjerne aksene som kom tidligere i sommer, for det kunne vært greit å spre dette vakre og hardføre gresset. Sådd for fire år siden i følge sålistene mine. Den gule Aconitumen er svær i år, og tar mye større plass enn jeg hadde trodd. I bakgrunnen en gulkvit Delphinium som jeg bare såvidt har klart å holde oppreist. Til neste år MÅ jeg bygge noe skikkelig solid som kan holde den på plass i alle slags vær!
 Nå begynner det å se bra ut i kjøkkenhagebedet. 
 Nordveggen foran stuevinduet. Gul Verbascum dukker opp overalt hvis jeg ikke passer på å fjerne frøplanter. Men her passer de godt, synes jeg.
 Denne liljen, som jeg tror heter 'Lollipop', har startet blomstringa. Tror jeg har fått god hjelp av musene til å spre disse, fod de dukker opp både her og der. 
 I år har løytnantshjertene blomstret uavbrutt siden starten i juni. Noen fordeler med kjølig vær har man jo, heldigvis.
 Flere sene liljer har kommet i blomst nå. Her er den fineste, L. Sweet surrender'. Nydelig lilje som har dannet masse sideløker siden jeg satte ned den ene løken for noen år siden.
To søte, små til slutt: Matrem og blodstorkenebb kler hverandre godt, synes jeg.