lørdag 27. september 2014

Septemberbilder

16 epler ble nesten modne på trærne i år, men da jeg fant et med musegnag på bakken var jeg snar å plukke dem. Deler ikke de dyrebare eplene med mus eller andre gnagere.
Agurk og squashplantene har virkelig levert i sommer. Denne var over seks hekto og like søt og god som de mindre. Tomatene, derimot, var en skuffelse. Store mengder, men ikke en eneste modnet i drivhuset. Har prøvd stekte,grønne tomater, men det var ingen suksess. Syltet de minste og har nå to glass som jeg nok tror vi kommer til å spise i vinter, for de var ganske gode. Men resten ligger til ettermodning i spann og boller. Til neste år må jeg finne frø av planter som ikke trenger så lang tid fra såing til modning.

Vi har et yrende fugleliv i hagen, og har tre matstasjoner der også to ekorn henter solsikkefrø. 
 Svovelklokke, som jeg sådde i fjor kom med tre blomsterstilker først i måneden. Fine, litt gjennomskinnelige blomster som sto bare noen få dager før de begynte å visne.Håper den er stabil og kommer igjen neste år, for det er fint med blomster når det meste har avblomstret.
 Har fått tak i en kirsebærbusk som gir bedre bær enn de surkirsebærene som selges i nord. 'Lettisk Låg'fra Blomqvist i Finland blir to meter høy og gir "medelstora til stora, söta bär som mognar mycket tidlig, ca 2-3 veckor tidligare enn Skuggmorell". Gleder meg!
 Nyplantet i sommer, og kom med noen flere blomster nå i høst: Louise Bugnet.
 Mye nyper i høst. Fin å ta inn i høstbuketter.
 Bra med svartsurbær også, og de brukes bare til pynt. Fryktelig sure og snerpete bær. Kunne kanskje lage likør av dem?
 Tigeliljene har blomstret fint i høst. Denne kom først i blomst, og ble faktisk flyttet mens den var i knopp. Hvor godt den tålte flyttinga får jeg vel ikke vite før neste år...
 Duehode kommer sent i blomst, og står fine nå.
 En sen allium som jeg ikke husker navnet på (som vanlig).
 Gentiana
 Denne rekker aldri å blomstre når den ikke klarte det i år heller etter en flott, varm sommer. Nå er det for seint, for etter ei natt med minus tre henger knoppene. 
 Men aspargesene har klart å få modne bær i år. Utrolig!
 Det blomstrer så fint ved inngangen at jeg ikke har trengt å kjøpe erica eller calluna.Så lenge det ikke blir kaldere holder jeg på sommeren enda.
 Har flyttet blodbegerkrukka inntil veggen for å bevare den så lenge som mulig. 
 Er veldig spent på hvordan det skal gå med hagtornbuskene i hekken som ble så kraftig skadd av mus oppover stammene i vinter. De som ble sterkest angrepet har satt masse rotskudd i tillegg til at det har kommet nye greiner under skadestedet. I tillegg fikk de tidlig høstfarger, og har nå mistet de fleste bladene, men busker uten skader enda har beholdt de fleste bladene.
 Det er kanskje håp for at de vil klare seg slik at jeg slipper å få hull i hekken.
 Siste septemberbilde viser ettermiddagssola gjennom lauvet på rødbjørka, som virkelig fortjener navnet nå.
Nei, nå må jeg pakke ryggsekken slik at vi får komme oss til fjorden. Satser på å få tatt opp båten og de to blåsene for vinteren nå i helga. Håper på flatt hav....